Bár nem csökken jövőre a civil szociális szolgáltatók normatív támogatása, a több mint ötezer fogyatékos embertársunkat gondozó civil szféra jó része élet-halálharcot folytat a következő hónapokban – kevés eséllyel. Ha a szektor nem kap mintegy 1 milliárd forintnyi kiegészítő támogatást, emberi tragédiák ezrei következnek. A 62 szervezetet tömörítő, mintegy 2500 fogyatékkal élő embert képviselő Civil Érdekvédelmi Hálózat (CÉHálózat) Egyesület számára ez az utolsó segélykiáltás.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) szociális érzékenységét dicséri, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére sem csökken jövőre a civil szociális szolgáltatók normatív támogatása a 2012-es költségvetési törvény tervezete szerint. Sőt, a tárca jövőre információk szerint 500 millió forint plusztámogatást kíván nyújtani az autistákkal és más fogyatékosokkal foglakozó civil szervezeteknek, bár az erről szóló költségvetési módosító indítvány egyelőre nem került a parlament elé. A gesztusértékű döntés és a pozitív ígéretek azonban nem elégségesek: a mintegy 5000 fogyatékkal élő honfitársunk mindennapjait élhetővé tevő, folyamatos szakmai fejlesztést folytató, egyébiránt állami feladatokat ellátó civil szolgáltató szektor az összeomlás szélén áll.

Az állam által nyújtott normatív támogatás a 93 civil fenntartó által üzemeltetett több száz intézmény éves költségvetésének mindössze 40-50 százalékát fedezi, ezt 20-30 százaléknyi egyéb forrás (az igénybevevők által fizetett térítési díj, adomány és pályázati pénz) egészíti ki, vagyis az éves büdzsé 20-30 százaléka hiányzik. A deficit oka elsősorban az, hogy idén - és a tervek szerint jövőre is – az intézmények ellátottanként érdemben kevesebb pénzt kapnak, mint öt évvel ezelőtt.

A költségvetés szintjén mindez azt jelenti, hogy idén és jövőre 2,73 milliárd forinttal támogatja civil szervezeteket a kormány; ehhez jövőre a Céhálózat számításai szerint legalább

1,09 milliárd forintnyi kiegészítő támogatás szükséges ahhoz, hogy a szektor ne omoljon össze.

A Céhálózat felmérése szerint az elégtelen normatíva miatt még az idén 15-19, 2012 első hónapjaiban pedig további 40-50 civil szociális szolgáltató lesz kénytelen bezárni mindeddig törődést, szeretetet, az emberhez méltó élet esélyét kínáló intézményét, és elbocsátani a gondozottakat és a dolgozókat. Mindez persze csak a vég kezdete: az elégtelen normatíva előbb-utóbb valamennyi intézményt halálra ítéli.

Ha mindez megtörténik, emberi tragédiák ezrei következnek. A fogyatékkal élő ellátottak tömeges elhelyezésére pár hónap alatt az állami intézmények nincsenek felkészülve, nincsenek férőhelyek és kiszámíthatatlan jövő vár rájuk hol folytatódik életük. Másik lehetőségként visszatérhetnek családjukhoz, ahol érzelmi és anyagi krízist okoznak. Sokuk állapota ugyanis nem teszi lehetővé, hogy hagyományos családban éljenek, ráadásul az új, rendkívüli törődést igénylő eltartott miatt a család legalább egy egészséges tagja kénytelen lesz kivonulni a munkaerőpiacról, mélyszegénységbe sodorva az egész családot.

A válság okozta takarékossági kényszer érthető, de a szociális szolgáltatókon való spórolás ésszerűtlen: az ellátás nélkül maradó fogyatékos emberek összességében jóval többe kerülnek majd a hazai egészségügyi ellátórendszernek, mint amennyit a civil szolgáltatókon megspórol az állam.

A civil szociális szolgáltatók túlélése társadalmi érdek. Ennek tudatosítása és a normatíva kiegészítése érdekében a nyilvánossághoz, a kormány illetékeseihez, és a parlamenti képviselőkhöz fordult a 62 szervezetet, így 2500 fogyatékos személyt képviselő CÉHálózat.

A lobbi eddigi eredményéről és szervezeteink kilátásairól nagyon szívesen nyújtok naprakész információkat.

További információ:
Nelhübel Henriette
Céhálózat elnök
Tel: 06 70 386-2961