2011. december 8-án és 9-én 1500 fogyatékos ember 1500 szelet kenyeret postáz az Országgyűlésnek. A kenyérszeletek házikót formáznak, az életet és a közösséget jelképezik. A 62 szervezetet tömörítő, mintegy 2500 fogyatékos embert képviselő Céhálózat célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy a fogyatékos személyek emberhez méltó szociális ellátása és fejlesztése végveszélybe került. Az akcióban részt vevő fogyatékos személyek többsége üzenetet is küld arról hogy miért fontos számukra az otthont és szerető közösséget adó civil szolgáltató szervezet, amelynek léte már csak hetekre, hónapokra biztosított. A Céhálózat felmérése szerint ugyanis a nem elégséges állami normatív támogatás eredményeként a következő hetekben 15-19 civil szolgáltató zárhatja be kapuit, 2012 első félévében további 40-50 szolgáltató, de előbb utóbb mind a 93 civil szociális szolgáltatóra ez a sors vár, így 5000 fogyatékos ember és családja élete változik meg drámaian.

Miért baj ez?

Pusztán pénzügyi közelítésben azért, mert pazarló: az ellátás nélkül maradó fogyatékos emberek összességében jóval többe kerülnek majd a hazai szociális és egészségügyi ellátórendszernek, mint amennyit a civil szolgáltatókon megspórol az állam. Emberiességi alapon is könnyű válaszolni: a civilek által működtetett otthonok törődést, szeretetet, az emberhez méltó élet esélyét kínálják a fogyatékos embereknek. A fogyatékos ember szempontjából: Az ellátott elveszíti megszerzett társadalmi státuszát és hasznosságát Az ellátottak többsége mögött nem áll család, így elhelyezésük és további ellátásuk drámai helyzetet teremthet Fogyatékosságában és egészségében jelentős állapotromlás következik be A fogyatékos ember családja részéről: Az ellátással kapcsolatos teher nyomására a család szétesik, nem képes az intézmény által nyújtott speciális, szakszerű ellátást nyújtani A szociális intézmény részéről: A civil szervezetek közfeladatot ellátó szerepe és léte felszámolódik Nem fontos és nem érték a jelen helyzetben a speciális, egyedi és személyes törődést nyújtó ellátás és gondoskodás Az intézmények által létrehozott értékek megsemmisülnek, munkavállalói munkanélkülivé válnak A Céhálózat az akcióval jelzi a Magyar Állam számára: A civil szféra a szociális területen olyan hiánypótló munkát végez, amelyet az állami és az egyházi szféra kapacitása nem bír el. Gazdasági és társadalmi súlyuk ellenére komoly hátrányban vannak a többi szektor szereplőivel szemben, a működésük stabilitását semmilyen kiegészítő forrás nem biztosítja. Az így kialakult helyzet súlyosan veszélyezteti a fogyatékos emberek számára szolgáltatást nyújtó civil szervezetek feladatvállalását, akadályozza a szükségletek kielégítését.

Háttér: Miért kevés a normatíva? Mennyi kellene?

Az állam által nyújtott normatív támogatás a 93 civil fenntartó által üzemeltetett több száz intézmény éves költségvetésének mindössze 40-50 százalékát fedezi; a költségvetési törvényjavaslat szerint összege jövőre azonos lesz az ideivel, ami azt jelenti, hogy az intézmények ellátottanként kevesebb pénzt kapnak, mint öt évvel ezelőtt.
A költségek kevesebb mint felét fedező normatívát 20-30 százaléknyi egyéb forrás (az igénybevevők által fizetett térítési díj, adomány és pályázati pénz) egészíti ki, vagyis az éves büdzsé 20-30 százaléka hiányzik. A költségvetés szintjén mindez azt jelenti, hogy idén és jövőre 2,73 milliárd forinttal támogatja civil szervezeteket a kormány; ehhez jövőre a Céhálózat számításai szerint legalább 1,09 milliárd forintnyi kiegészítő támogatás szükséges ahhoz, hogy a szektor ne omoljon össze. További információ: Nelhübel Henriette Céhálózat elnök Tel: 06 70 386-2961

Kapcsolódó cikkek

http://os.mti.hu/hirek/72241/1500_kenyeret_kuldenek_a_parlamentnek http://index.hu/belfold/2011/12/09/fogyatekos_emberek_kenyeret_kuldenek_a_parlamentbe/ http://atv.hu/cikk/20111209_1500_szelet_kenyeret_kap_a_fogyatekosoktol_postan_az_orszaggyules?source=hirkereso http://www.mindennapi.hu/cikk/tarsadalom/ketezer-szelet-kenyer-a-kepviseloknek/2011-12-08/10471 http://www.hir24.hu/belfold/2011/12/09/otezer-fogyatekkal-elo-ellatasa-kerult-veszelybe/ http://barikad.hu/egy_szelet_keny%C3%A9rrel_k%C3%A9rnek_seg%C3%ADts%C3%A9get_fogyat%C3%A9kosok_parlamentt%C5%91l-20111209 http://www.boon.hu/szarazkenyer-akcio-miskolcon-is/1859835 http://beol.hu/bekes/kozelet/bekesi-alapitvany-is-kuldott-kenyeret-a-parlamentbe-416658